Betegségek

Ez az ablak nem éppen pozitív, mivel maga a téma is kizárja. Egyszerűen őszinte és abszolút reális. Bár élhetnék egy álomvilágban, és ne viselne meg ennyire a beteg állatok szenvedése. Nagyon sok állatmenhelyet ismerek és némelyikkel tartom a kapcsolatot. Rá kellett jönnöm, hogy bennem van a "hiba". A legtöbben nem vacakolnak a beteg állatokkal, gyorsan elaltatják. Ez ügyben sajnos nem az agyammal gondolkozom, hanem a szívemmel és ez nagy hiba a mai világban.
Még mindig úgy gondolom, hogy azért van az ember, hogy gyógyítani próbáljon, nem pedig megölni a beteg állatot. Tudom, hogy néha elkerülhetetlen, de legalább próbáljuk meg.

Mióta az eredeti honlapot szerkesztettem és azon belül ezt a rovatot is, nagyon sok mindent tanultam. Bár azt vallom, hogy sem a gazdiknak, sem a menhelyek, elvileg laikus vezetőinek nem feladata az állatok betegségeinek diagnosztizálása és az orvosokkal való szinte állandó vita - a tapasztalat mégis arra kényszerített, hogy megtanuljak olyan dolgokat, amire anno álmomban sem gondoltam volna. Szerencsére akadt néhány igazán profi macskabarát társam, akik a világhálóról fordítgatva elküldik nekem az épp aktuális problémára vonatkozó anyagot.

Ezek birtokában még elképesztőbbnek látom a magyarországi állatok helyzetét. Mondjuk eddig sem voltam elájulva az állatorvosok tevékenységétől, de ez már nem ide tartozik. A fórumban konkrét esetek illusztrálják a tevékenységüket. És sajnos nem csak az én tapasztalataim vannak benne.
Persze, akinek nem inge, ne vegye magára.

Más fórumokon olvasgatva egészen primitív kérdések (pl. Kinő-e újra a macska foga, ha kihúzzák?) és minden, macskákkal kapcsolatos tudás hiányát látva, úgy gondoltam, hogy kiegészítem a topikot néhány új tapasztalattal.
Az alap információt meghagyom, mert nem valószínű, hogy mindenki bele akar mélyülni egy-egy betegség kivesézésébe, de ha igen, akkor így megteheti. Ezért a "részletesen"-re kattintva az amerikai, angol, vagy néha a magyar "más" véleményeket is olvashatja.

Lényeg, hogy gyakran nem eszik olyan forrón, ahogy főzik. De a gazdi figyeljen oda, mert a cicája élete múlhat rajta.

Ha valakinek kérdése, lenne a magam tapasztalatokon alapuló, szubjektív véleményét nagyon szívesen megosztom bárkivel a fórumban. Ettől függetlenül, akinek valamilyen kis állata van otthon, próbáljon mindenképp egy jó és megbízható állatorvost keresni. Soha ne kísérletezzen a kis ártatlanokkal. Az ő dolguk a gyógyítás, nem a miénk. Én csak azért írtam le a fentieket, hogy mire figyeljen oda egy igazán gondos, szerető gazdi.
Soha ne próbáljanak humán gyógyszert adni az állatoknak.
Van olyan, amit lehet, de ezt ne a gazdi döntse el. Egy biztos, a kalmopirin megöli a macskát, az algopirin pedig életveszélyes a macskáknak. A nyugati országokban ezt már régen tilos használni. Mindig kérdezzék meg mit kapott a cica. Vigyázzanak rájuk, mert ilyen tiszta, önzetlen szeretetet nem minden bokorban talál az ember.